Akár borotválod, akár gyantáztatod, epilálod vagy krémezed, a szőrtelenítés mindenképp és mindenhol macera. Szívesen megszabadulnál tőle, ahogy a benőtt szőrszálaktól is? Ha már gondolkodtál lézeres szőrtelenítésen, ezt mindenképp olvasd el!

Ha tehetnénk, ez a szakítás tényleg örökre szólna – szuper lenne megszabadulni végleg a nem kívánt szőrszálaktól és az eltávolításukkal járó macerától. A végleges szőrtelenítésnek is van több típusa, most az egyik legmodernebb eljárást, a lézeres szőrtelenítést mutatjuk be neked részletesen a Laser & Body szalon tulajdonosa, Vajk-Forgó Zsanett segítségével.

Fényhatás

Bár ma már rengeteg típusú lézeres eljárás létezik, sokaknak még mindig kicsit „űrtechnikának” tűnik a lézer alkalmazása. Hogy könnyebben belevágj a lézeres szőrtelenítésbe, segít, ha pontosan érted, mi is történik ilyenkor. „A lézeres szőrtelenítő gépek szelektív fototermolízis alapján működnek – magyarázza a szakértő. – Ez egy fizikai jelenség, a megcélzott molekula elnyeli a lézerfény energiáját és azt hővé alakítja. A szőrtelenítő eljárás során maga a szőr az, ami elnyeli a lézerfényt és levezeti a szőrtüszőbe, ahol az gyakorlatilag „kiégeti”, megsemmisíti a szőrtüszőt, amely a szőrzet növekedéséért felelős. Ahogy a szőrtüsző elhal, alkalmatlanná válik a további szőr termelésére.”

Nekem való?

Régebben azt lehetett tudni, hogy minél világosabb a bőr, annál sikeresebb lehet a lézeres kezelés, és sötét vagy lebarnult bőrön nem javasolták. Mára ez már sokban változott. „A villanófényes és lézeres szőrtelenítő technológiák egy része a mai napig nem képes mind a 6 fototípust kezelni. (A fototípusokat a Fitzpatrik-skála alapján szokás meghatározni, amely a különböző bőrszíneket és bőrtípusokat 6 csoportba sorolja be a napfényre adott bőrreakciók alapján.) Amiben a szőrtelenítő gépek többsége erős, az a világos, minél kevésbé lebarnult bőr és hozzá társuló sötét szőrzet kezelése. De szerencsére léteznek már olyan diódalézeres szőrtelenítő gépek is, amelyek gyakorlatilag akár az afro-amerikai bőrtípust is hatékonyan és maximálisan biztonságosan kezelik. Ilyen például az EpilDream lézer gépcsalád is. Az ilyen gépekkel végzett kezelés a magas szintű orvosi és fejlesztési háttérnek köszönhetően télen-nyáron alkalmazható, akár nyaralást követően is.”

Milyen érzés?

Az egyik legfontosabb dolog, ami mindenkit érdekel a lézeres szőrtelenítést illetően az az, hogy fájdalmas-e, és pontosan mit érzünk a kezelés közben. „Ez tulajdonképpen az adott szőrtelenítő gép függvénye, hiszen nem mindegy, az milyen hűtőfejjel és hűtőrendszerrel van ellátva – mondja Vajk-Forgó Zsanett. – A saját szalonunk tapasztalatai alapján a vendég először hideget érez, ami az erre kifejlesztett lézerzselének és a kezelőpisztoly hűtőfejének köszönhető. A kezelés alatt pedig az érzékenyebb részeken maximum langyossá válhat a bőr, de semmiképp sem égető érzés az, ami jelentkezik. Talán a férfiak arcszőrzet-lézerezésénél szokott olyan előfordulni, hogy egy-egy részen „csipkedő” érzés jelentkezik, de ott nagyon erős a szőr és csontos az arc. A visszajelzéseik alapján azonban ez sem jelentős fájdalom, inkább csak apró kellemetlenség.” Te is felkaptad a fejedet a „férfi vendégek” kifejezésre?

A pasik körében kimondottan népszerű a lézeres szőrtelenítés, hiszen mondjuk a teljes hát gyantázása például roppant fájdalmas, és 3 hetente szükséges eljárás. Ki ne szabadulna meg ettől szívesen?

Ismétlés a simaság titka

Mint a kozmetikai, esztétikai kezelések legtöbbjénél, itt sem egyetlen alkalomtól kell várni a csodát. „Azért van több kezelésre szükség, mert ugyanúgy mint a hajunk, a szőrzetünk sem egyszerre nő. A szőr növekedésének fázisait figyelembe véve a kezeléseket testtájanként változva 4-6-8 hetente érdemes végeztetni, és a kívánt cél, vagyis a tartós szőrtelenség eléréséhez pedig átlagosan 6-10 alkalom szükséges a bőr- és szőrtípus függvényében.” Persze ahhoz, hogy lásd az eredményt, nem kell hosszú hónapokat várnod, már rögtön az elején tapasztalhatod, hogy van értelme annak, amibe belevágtál. „A szőrhullás már az első alkalom után látványos – folytatja szakértőnk. – Van akinek egyenletesen ritkul és van akinek foltokban hullik ki. Szinte minden esetben a 3-4. alkalom körül elkezdenek vékonyodni is a kinövő szőrszálak, és esetenként még világosodnak is.”

Elfelejtheted a borotvát?

És hogy mennyire végleges a végleges ez a szőrtelenítés? Eléggé… „Egy befejezettnek mondható kezeléssorozat után a szőrtüszők minimum 95%-a végleg elhal. Pár év múlva, vagy egy esetleges hormonális változás következtében viszont a maradék „alvó” szőrök előbújhatnak. Nyilván itt már csak pár szál szőrről beszélünk, mégis érdemes újra megcsinálni egy-egy kezelést, hiszen utána megint évekig élvezhetjük a selymes bőr nyújtotta érzést. Férfiaknál kicsit eltérő a helyzet, hiszen ott a tesztoszteron hormon miatt másként működnek a dolgok a szőrnövekedést illetően. Nekik azt szoktuk ajánlani, hogy a kezeléssorozat végeztével évente egyszer jöjjenek vissza egy fenntartó kezelésre.”

Ha úgy döntöttél, belevágsz, már az első kezelés előtt is legalább 3-4 héttel tilos gyantázni, csipeszeni vagy epilálni, kizárólag a borotválás vagy szőrtelenítő krémek használata megengedett a kezelések végéig. Kezelések előtt és után 5-5 napig TILOS napozni, szoláriumozni vagy barnító krémmel kezelni az adott bőrfelületet.

Minimum 4 characters